Półkolonie letnie 2025 – Brenna
Czwartek – dzień wycieczek na Półkoloniach Letnich z emgokiem! Ten dzień na długo pozostanie nam w pamięci. Odwiedziliśmy dziś Kozią Zagrodę w Brennej, co okazało się niesamowitą przygodą, pełną pasjonujących wyzwań i nowych doświadczeń. Jak „łowcorze” (tak w Brennej określa się pasterzy) na górskich halach wyrabialiśmy ser, ale nie byle jaki – słodką mozzarellę, czyli serowe lody. 😉
To było niezwykłe przeżycie, które pozwoliło nam lepiej zrozumieć pracę pasterzy i tradycje regionu.nPo części kulinarnej, z wielką precyzją i zaangażowaniem zajęliśmy się filcowaniem wełny, z której wykonaliśmy razem piękne, kolorowe mydełka filcowe. W trakcie zwiedzania zagrody mieliśmy okazję wejść do koliby, chaty oraz owczarni, gdzie karmiliśmy i wyczesywaliśmy śliczne, słodkie kozy.
Podczas zasłużonej przerwy skosztowaliśmy pysznej beskidzkiej herbatki z ziół, a także delektowaliśmy się kiełbaskami z grilla, które dodały nam energii na dalszą część dnia. Po zakończeniu pasterskich obowiązków udaliśmy się na zasłużony odpoczynek do cukierni Bajka, gdzie skosztowaliśmy pysznych lodów, które stanowiły idealne zwieńczenie tego intensywnego dnia. A po deserze wybraliśmy się na spacer wzdłuż malowniczej rzeki Brynicy, podziwiając piękno otaczającej natury. To był ekscytujący i bardzo ciekawy dzień, pełen niezapomnianych wrażeń i nowych doświadczeń.